Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Το Ελαιόλαδο - Λιόφυτο Ματθαίου

Το Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μηχανικά μέσα και φυσική επεξεργασία, με χαρακτηριστικά αναλλοίωτα από την θερμοκρασία και το φως. Είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν το οποίο μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μόλις παραχθεί. Αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά 98% αποδίδοντας ταυτόχρονα τον ίδιο αριθμό θερμίδων με όλα τα άλλα φυτικά έλαια, δηλαδή 9,3 θερμίδες για κάθε γραμμάριο.
Αποτελεί τη βασικότερη πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή Διατροφή. Πηγές λιπαρών είναι όλα τα λίπη και τα βούτυρα, ζωικής και φυτικής προέλευσης. Τα λιπαρά φυτικής προέλευσης περιέχουν περισσότερα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και θεωρούνται φιλικά για τον οργανισμό και την υγεία, ενώ δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη. Σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά που περιέχουν μεγάλο αριθμό κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερίνης και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και τον οργανισμό.

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8. Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς.
Μελέτες έδειξαν ότι οι πολυφαινολες ( που εινα ενα απο βασικα αντιοξυδωτικα του εξαιρετικου παρθενου ελαιολαδου μονο) λειτουργούν προστατευτικά, προάγοντας την καλή κατάσταση της υγείας και παρατείνοντας τον μέσο όρο ζωής. Αναστέλλουν ή περιορίζουν την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, αυξάνουν τα επίπεδα της (προστατευτικής για την υγεία) HDL και μειώνουν τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης LDL, η οποία ευθύνεται για την δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Ακόμη, μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων, εμφανίζουν γενικότερη αντιφλεγμονώδη δράση και περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις οξειδωτικές βλάβες στους ιστούς, με απώτερο αποτέλεσμα την ελάττωση εμφάνισης καρκίνου.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Π.Ο.Π. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗ) - Λιόφυτο Ματθαίου

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Π.Ο.Π. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗ)

Πρέπει να γνωρίζετε ότι: υπάρχουν μόνο 14 ονομασίες Π.Ο.Π. ελαιολάδου στην Ελλάδα, 8 από τις οποίες είναι στην Κρήτη. Για την κατοχύρωση ενός ελαιολάδου ως Π.Ο.Π. δεν αρκεί μόνο η τοποθεσία παραγωγής του αλλά πρέπει να πληρούνται ορισμένες ιδιαιτέρως σημαντικές προϋποθέσεις:
(1) χρήση μόνο οικολογικών λιπασμάτων για την ανάπτυξη και την καρποφορία του δέντρου,
(2) καλλιέργεια του εδάφους μόνο με μηχανικές μεθόδους, χωρίς καμία χρήση χημικών,
(3) πιστοποίηση του εργοστασίου παραγωγής του ελαιολάδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση,
(4) επεξεργασία του καρπού εως τρεις μέρες
(5) μετατροπή του καρπού σε λάδι από μηχανήματα κατασκευασμένα μόνο από ανοξείδωτο χάλυβα
(6) θερμοκρασία νερού κατά την έκθλιψη μέχρι τους 27 C (για να μην καταστρέφονται οι βιταμίνες και τα ιδιαίτερα αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά του λαδιού),
(7) μεταφορά του ελαιολάδου μέσα από σωλήνες κατασκευασμένους από ειδικό υλικό και όχι πλαστικό (για να μην υπάρχουν στο λάδι καρκινογόνοι πλαστικοποιητές),
(8) φύλαξη του ελαιολάδου μόνο σε ανοξείδωτες δεξαμενές και σε σταθερή θερμοκρασία (για να μην αυξάνονται η οξύτητα, διάφορα καρκινογόνα trans και άλλες οξειδώσεις).
ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Π.Ο.Π. ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Π.Ο.Π. ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΓΕΥΣΗ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ.
Ελαιόλαδο & Υγεία
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Αντιοξειδωτικές ουσίες στο ελαιόλαδο

Κατά την κατεργασία του ελαιολάδου μέρος της ελαιοευρωπεΐνηςυδρολύεται και έτσι παράγονται αρκετές ενώσεις που προσδίδουν στο ελαιόλαδο τις εκλεκτές οργανοληπτικές ιδιότητες και ιδιαίτερα την πικρή του γεύση. Επίσης οι πολυφαινόλες και ο ακόρεστος υδρογονάνθρακας σκουαλένιο παίζουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της οξείδωσης των λιπαρών οξέων του ελαιολάδου (τάγγισμα).
                                         
Η ελαιοευρωπεΐνη, η τυροσόλη, η υδροξυτυροσόλη και το σκουαλένιο (ένας υδρογονάνθρακας και τριτερπένιο, πρόδρομη ένωση της χοληστερόλης και άλλων στεροειδών) αποτελούν τις αντιοξειδωτικές ουσίες του ελαιολάδου. Οι ενώσεις αυτές, με τη συνεισφορά της α-τοκοφερόλης (βιταμίνη Ε) και του φυτικού λιπαρού οξέος, του ελαϊκού οξές, εκκαθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τις οξειδωτικές βλάβες και το οξειδωτικό stressτων αερόβιων οργανισμών.

Αυτή η αντιοξειδωτική και βακτηριοκτόνος δράση, όπως και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (κυρίως σελήνιο) είναι εξαιρετικά ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου.
Αλλα συστατικά του ελαιολάδου είναι τα οξέα καφεϊκό, βαννιλικό, συριγγικό και κουμαρικό. Αλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις που υπάρχουν στο ελαιόλαδο είναι διάφορα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες.

TI EINAI TO ΓΝΗΣΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - Λιόφυτο Ματθαίου
TI EINAI TO ΓΝΗΣΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΓΝΗΣΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ή ΡΑΦΙΝΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ή ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ...

Πολύς είναι ο κόσμος που έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο είναι ανώτερο από το παρθένο ελαιόλαδο. Για την ακρίβεια, το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο είναι πολύ χαμηλότερης ποιότητας από το παρθένο ελαιόλαδο.
Όλες οι ιατρικές μελέτες που απέδειξαν την τεράστια διατροφική αξία του ελαιολάδου έγιναν με παρθένο ελαιόλαδο και κυρίως με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και όχι με ραφιναρισμένο. Ουσιαστικά η διαφορά έγκειται στον διαφορετικό τρόπο παραγωγής.
Το παρθένο ελαιόλαδο παράγεται μόνο με την χρήση φυσικών μέσων π.χ. με συμπίεση ή φυγοκέντριση. Είναι δηλαδή σαν να συμπιέζουμε τα πορτοκάλια για να πάρουμε φρέσκο χυμό. Γι΄ αυτό και το παρθένο ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται και ως ΦΡΟΥΤΟΧΥΜΟΣ! Σε αυτόν το φρουτοχυμό υπάρχουν όλες οι θρεπτικές ουσίες του ελαιολάδου αλλά και αυτά τα χαρακτηριστικά της γεύσης που το κάνουν ευχάριστο στην κατανάλωση.
Αντίθετα, το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο προέρχεται από ελαιόλαδα που είτε έμειναν αποθηκευμένα σε πολύ ζεστές αποθήκες είτε έγιναν από χαλασμένες ελιές.
Σε πολύ γενικές γραμμές, η διαδικασία του ραφιναρίσματος αποτελείται από 3 στάδια: την εξουδετέρωση, τον αποχρωματισμό και την απόσμηση. Στο στάδιο της εξουδετέρωσης των ελεύθερων λιπαρών οξέων, προστίθεται στο ελαιόλαδο μια σημαντική ποσότητα καυστικού νατρίου το οποίο ανακατεύεται με το ελαιόλαδο. Στο στάδιο της απόσμησης επιδιώκεται η αφαίρεση των πτητικών ουσιών του ελαιολάδου που δεν είναι ευχάριστες. Μ΄ άλλα λόγια το ελαιόλαδο ζεσταίνεται πολύ γρήγορα στους 180C και με απουσία οξυγόνου, έτσι ώστε να εξατμιστούν οι κακές μυρωδιές. Τέλος στο στάδιο του αποχρωματισμού προστίθενται στο ελαιόλαδο διάφορες ουσίες πάνω στις οποίες προσκολλώνται οι χρωστικές ουσίες του ελαιολάδου. Μετά αυτές αφαιρούνται από το λάδι και έτσι αυτό μένει αποχρωματισμένο. Αυτό που μένει στο τέλος είναι το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, χαμηλής μεν οξύτητας, αλλά χωρίς χρώμα, χωρίς έντονη γεύση και με μειωμένη στο ελάχιστο την διατροφική του αξία.
Παραπληροφόρηση για το γνήσιο ελαιόλαδο
ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ως αντίποδας στην ευρέως διαδεδομένη παραπληροφόρηση.
Από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης συστήνεται στους καταναλωτές να προτιμούν μόνο το παρθένο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και να μένουν μακριά από τα κάθε είδους ραφιναρισμένα λάδια. «Το θέμα της επιμόλυνσης του ηλιέλαιου με ορυκτέλαια που κυριαρχεί αυτές τις μέρες δείχνει και μια άλλη πλευρά των πραγμάτων η οποία κατά την γνώμη μου είναι πιο σημαντική. Ποιοι δηλαδή είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν γενικά από τα ραφιναρισμένα λάδια, είτε αυτά είναι σπορέλαια, είτε ακόμα και ελαιόλαδο.
Ραφινάρισμα σημαίνει χημική επεξεργασία για να βελτιωθεί, εντός εισαγωγικών, η ποιότητα διαφόρων λαδιών είτε από πλευράς οξύτητας ή άλλων κακών χαρακτηριστικών. Αυτή όμως η διαδικασία αφαιρεί δυστυχώς από τα λάδια αυτά τα ευεργετικά τους χαρακτηριστικά, ενώ από την άλλη αφήνει πάρα πολλές υποψίες για την ύπαρξη τυχόν χημικών καταλοίπων σε αυτά» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, συμπληρώνοντας πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλες τις περιπτώσεις ραφιναρισμένων λαδιών, συμπεριλαμβανομένων των ραφιναρισμένων ελαιολάδων.

"Δυστυχώς τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα αποτελούν πάνω από το 50% της κατανάλωσης που γίνεται από τα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Ελαιόλαδο παρθένο συνήθως τρώνε αυτοί που το παράγουν και εκείνοι που αγοράζουν κατευθείαν από τους παραγωγούς. Θα πρέπει επομένως να συστηματοποιηθούν οι έλεγχοι. Είναι σωστή η απόφαση που δρομολογείται για να υπαχθούν όλοι οι φορείς σε ένα ενιαίο φορέα. Αυτή τη στιγμή ένα μέρος των ελέγχων γίνεται από το Υπουργείο Γεωργίας και ένα μέρος από τον ΕΦΕΤ.
Όταν τα τρόφιμα μπουν μέσα στα σούπερ μάρκετ, τότε ανήκουν στη σφαίρα αρμοδιότητας του ΕΦΕΤ.» Από την άλλη, θα πρέπει να γίνει ευρεία ενημέρωση σε ό,τι αφορά στις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν γενικώς μεταξύ των ραφιναρισμένων λαδιών και του παρθένου ή εξαιρετικά παρθένου λαδιού, με τις γνωστές ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του.
Τα ραφιναρισμένα λάδια δεν έχουν τέτοιες ιδιότητες. Αυτό που έχουν είναι μικρότερο κόστος παραγωγής, το οποίο όμως δεν είναι εμφανές μιας και λόγω της διαφήμισης έχουν φτάσει να πωλούνται στις ίδιες τιμές με το παρθένο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΔΗΚ.
PDO